Aplikačné možnosti lyofilizácie a príklady súčasnej inštrumentácie
Základné benefity lyofilizácie
Lyofilizácia je technikou sušenia, pri ktorej je produkt solidifikovaný (spevnený)
zmrazením, pričom rozpúšťadlo, ktoré obsahuje (obvykle voda), je odstránené
sublimáciou. Tento sublimačný proces je potom často podporený vákuom a zahrievaním.
Podstatné je, že k premene pevnej fázy na fázu plynnú dochádza bez toho, aby voda,
či všeobecne rozpúšťadlo, prechádzali cez kvapalnú fázu.
Počas procesu lyofilizácie stráca materiál vždy viac ako 90% vody, ktorú pôvodne
obsahoval. Jednou z vlastností lyofilizácie, ktorá ju odlišuje od ostatných
dehydratačných techník, je, že dehydratácia prebieha zo zmrazeného, a teda chemicky
menej aktívneho produktu a tiež vo vákuu, ktoré minimalizuje účinky prípadnej
oxidácie u materiálov senzitívnych na pôsobenie kyslíka. V neposlednom rade nízka
teplota významným spôsobom prispieva k potlačeniu prípadných termodegradačných
procesov v sušenom materiáli. Tieto benefity urobili z lyofilizácie široko
akceptovanú techniku pre spracovanie z mnohých dôvodov nestabilných produktov,
ako sú najmä materiály biologického pôvodu (napr. enzýmy, proteíny, DNA, RNA
a pod.) alebo účinné látky na použitie v liekoch.
Ďalšou dôležitou črtou lyofilizácie je, že si produkt vo veľkej miere zachováva
svoju pôvodnú štruktúru a po pridaní vhodného množstva rozpúšťadla (zvyčajne vody)
získa svoju pôvodnú morfológiu (napríklad bunkové materiály a pod.). Lyofilizácia
tak ušetrí materiál nielen pred štrukturálnou degradáciou, ale aj pred negatívnymi
denaturačnými javmi spôsobenými ohrevom pri bežne používaných konvenčných metódach
sušenia. V takýchto materiáloch, keďže lyofilizácia je vysoko účinným spôsobom
odstránenia vody (rozpúšťadla), bráni tak mikrobiálneho rastu a chemickým zmenám
v dôsledku prítomnosti vody vedúcim k znehodnoteniu vzorky.
V materiáloch, kde je dôležité zachovanie aj senzorických vlastností, vzhľadom
k ľahkej sublimácii vody nedochádza pri lyofilizácii k odstráneniu väčšiny ostatných
prchavých zložiek, čo je v prípade potravín veľmi dôležité. Príkladom môže byť
zachovanie prítomnosti acetaldehydu, ktorý u citrusových plodov významne podporuje
ich typické vonné a chuťové vlastnosti.
Zaujímavosťou je, že výhody lyofilizácie boli známe už v staroveku. Napr. peruánski
Inkovia v Andách zvyšovali trvanlivosť svojich zásob potravín tým, že ich ukladali
na vrcholky Machu Picchu, kde ich nízka teplota zamrazila a spolu s nízkym vzdušným
tlakom viedla vlastne k pomalému lyofilizačnému procesu a odstráneniu vody z týchto
potravín. Napriek tomu proces lyofilizácie nebol komerčne dostupný až do druhej
svetovej vojny, kedy získal široké použitie ako prostriedok na uchovávanie krvnej
plazmy potrebnej pre zranených vojakov na fronte. Krátko nato bol proces lyofilizácie
aplikovaný pri výrobe penicilínu a lyofilizácia bola uznaná ako jedna z dôležitých
techník pre konzerváciu biologických vzoriek.
Aplikácie
V súčasnej dobe má lyofilizácia veľmi široké uplatnenie. Dominantné postavenie má
potravinársky a farmaceutický výskum, vývoj a priemysel. Je to dané jednak historicky
(pozri úvodnú časť tohto príspevku) a ďalej potom aj principiálnymi dôvodmi
- pracuje sa s chemicky a tepelne citlivými materiálmi. V neposlednom rade hrajú
úlohu aj dôvody čisto ekonomické, ako je potreba predĺženia doby expirácie
u potravín, liekov a pod.
Okrem spomínaných dvoch dominantných odborov postupne pribúda využitie lyofilizácie
aj v ďalších oblastiach, ako je napríklad reštaurovanie starých kníhtlač a obrazov
poškodených vlhkosťou (takto boli napríklad ošetrované vzácne knihy z pražských
archívov postihnutých povodňou v roku 2002). Je možné vymenovať mnoho ďalších príkladov
použitia lyofilizácie, ktoré zahŕňajú tvorbu mikrobiálnych a tkanivových databánk,
konzervácie tkanív a bakteriálnych kultúr a pod.
Technika lyofilizácie sa tiež používa v narastajúcej miere v analytických laboratóriách,
kde veľmi efektívne pomáha predpripraviť celý rad vzoriek pre ďalšie spracovanie
a analýzy - napríklad zeminy, kaly v rámci hydrogeologických štúdií v krajine.
V nasledujúcej tabuľke je uvedené stručné zhrnutie aktuálneho aplikačného využitia
lyofilizácie.
Tab. 1
- Zhrnutie aplikačných oblastí lyofilizácie
Základné princípy inštrumentácie
Inštrumentácia umožňujúca úspešné vykonanie lyofilizácie (v akomkoľvek meradle)
musí rešpektovať fázové stavy odstraňovaného rozpúšťadla (vody). Na príklade
fázového diagramu vody (obr. 1) je jasne viditeľné, v akých hodnotách teplôt
a tlakov je možné sa pohybovať, aby nastala práve žiadaná sublimácia - teda
prechod medzi pevnou (ľad) a plynnou fázou vody (rozpúšťadla).
Obr. 1
- Fázový
diagram vody
Fázový diagram vody (rozpúšťadla) tiež jednoznačne predurčuje tri základné
lyofilizačné kroky, ktoré sú schematicky vyznačené písmenami A, B, C a D taktiež
na obr. 1. Opis týchto troch lyofilizačných krokov - fáz je uvedený
v tab. 2.
Tab. 2
- Tri základné fázy lyofilizácie
Je úplne bežné, že dnešné
lyofilizátory
umožňujú veľmi precízne monitorovať tieto tri jednotlivé fázy lyofilizácie
s možnosťou meniť fyzikálne parametre spomínaných lyofilizačných krokov tak,
aby sa dosiahlo potrebného výsledku. Príklad takéhoto záznamu lyofilizačného procesu
lyofilizátor spoločnosti CHRIST
) je uvedený na obr. 2.
Obr. 2
- Záznam fyzikálnych parametrov počas lyofilizácie na zariadení CHRIST (Nemecko)
Príklady inštrumentácie
V dnešnej dobe je lyofilizácia inštrumentovaná, rovnako ako celý rad iných fyzikálnych
technologických procesov, do troch obvyklých meradiel:
-
Laboratórne meradlo
-
Pilotné meradlo
-
Výrobné meradlo
Laboratórne meradlo
Hlavným znakom laboratórneho meradla je práca s malým množstvom vzoriek (jednotky
g až jednotky kg roztokov či suspenzií) s možnosťou pohotových zmien fyzikálnych
parametrov počas vlastnej lyofilizácie. Je možné pracovať so všetkými obvyklými
nádobami (banky, Petriho misky, vialky a pod.). Laboratórne lyofilizátory sa
výborne hodia pre prácu v oblasti základného výskumu a všade tam, kde je potreba
skôr náhodne lyofilizovať veľké množstvo rôznych typov malých vzoriek. S výhodou
tieto
lyofilizátory
používajú vedeckí pracovníci základného výskumu (chemici, biológovia, mikrobiológovia
pod.). Na obr. 3 je uvedený typický laboratórny lyofilizátor.
Obr. 3
- Laboratórny lyofilizátor Alpha 2-4 LSCbasic spoločnosti CHRIST (Nemecko)
Pilotné meradlo
Lyofilizátory
pilotného meradla spracovávajú stredne veľké množstvo vzoriek (jednotky až desiatky
kg roztokov či suspenzií) s možnosťou zmien fyzikálnych parametrov počas vlastnej
lyofilizácie. Väčšinou už ale pracujú s vialkami, pričom môžu byť prispôsobené aj
na ostatné bežné nádoby ako stroje laboratórneho meradla (banky, Petriho misky
a pod.). Sledovanie fyzikálnych parametrov lyofilizácie je u pilotných lyofilizátorov
sofistikovanejšie než u laboratórnych a možno tak lepšie optimalizovať lyofilizačný
proces pre prípadný prechod na výrobné meradlo. Nie je výnimkou tiež možnosť merania
teploty priamo v samotných vzorkách a sledovať tak jednotlivé fázové prechody
prebiehajúce v samotnom lyofilizovanom materiáli. V dnešnej dobe toto možno riešiť
napr. unikátnym bezdrôtovým systémom, napr. WTMplus vyvinutom spoločnosťou CHRIST.
Obr. 5 znázorňuje bezdrôtové teplotné čidlo umiestnené do vialiek. Výnimkou nie je
tiež rozšírenie aj o možnosť váženia vzoriek (viď obr. 6) či ďalších inštrumentácií
v podobe rôznych spektroskopických metód, ktoré ďalej umožňujú monitorovať deje
v spracovávanom materiáli. Samozrejmosťou tiež je, že pilotné stroje umožňujú ísť
do väčšieho rozsahu základných fyzikálnych hodnôt počas lyofilizácie (nižšie teploty,
hlbšie vákuum) a sú tiež lepšie prispôsobené na prácu aj s nevodnými rozpúšťadlami.
Samozrejmosťou bývajú kvalifikácia IQ/OQ a prevedenie do čistých priestorov.
Pilotné stroje sú zvyčajne využívané vo výrobných podnikoch na účely malovýroby
alebo optimalizácie prechodu na veľkú výrobu. Na obr. 4 je zobrazený typický pilotný
lyofilizátor.
Obr. 4
- Pilotný lyofilizátor Epsilon 2-10D LSCplus spoločnosti CHRIST (Nemecko)
Obr. 5
- Bezdrôtové teplotné čidlo systému WTMplus spoločnosti CHRIST (Nemecko)
Obr. 6
- Systém LyoBalance spoločnosti CHRIST (Nemecko)
Výrobné meradlo
Výrobné lyofilizátory sú už uspôsobené na opakované spracovávanie veľkého množstva
vzoriek (stovky kg roztokov či suspenzií). Najčastejšie pracujú s veľkým množstvom
vialiek (farmaceutickej výroby), ale keďže sa vždy jedná o systémy stavané na mieru
užívateľovi, možno potom lyofilizovať aj z iných nádob. V celku sa vždy jedná
o stavebnicový systém, kde je myslené aj na prípadné budúce zmeny. U výrobných
lyofilizátorov sú samozrejmosťou všetky ďalšie vlastnosti, ktoré už mali pilotné
lyofilizátory, a taktiež súlad s ďalšími štandardmi farmaceutických a potravinárskych
výrob, a teda aj práca v sterilnom prostredí a nadväzujúce technológie umožňujúce
pravidelnú sterilizáciu vlastného zariadenia. Jeden z možných výrobných lyofilizátorov
spoločnosti CHRIST je zobrazený na obr. 7.
Obr. 7
- Produkčný lyofilizátor spoločnosti CHRIST (Nemecko)
U výrobných lyofilizátorov spoločnosti
CHRIST
sú samozrejmosťou aj ďalšie rozširujúce technológie v podobe automatických
podávačov vzoriek a pod. Ukážka výrobného lyofilizátora s automatickým
podávaním a odberom vzoriek je na obr. 8 a na obr. 9 a 10 je
uvedený detail takéhoto zariadenia.
Obr. 8
- Produkčný lyofilizátor s automatickým podávaním a odberom vzoriek CHRIST (Nemecko)
Obr. 9
- Nakladacie zariadenie pre vialky pre výrobný lyofilizátor spoločnosti CHRIST (Nemecko)
Obr. 10
- Vykladacie zariadenie pre vialky pre výrobný lyofilizátor spoločnosti CHRIST (Nemecko)
U pilotných a výrobných lyofilizátorov je samozrejmosťou precízny riadiaci softvér
a ako príklad možno uviesť softvér LCSplus SCADA System spoločnosti CHRIST, ktorý
poskytuje užívateľsky prívetivé a intuitívne rozhranie pre riadenie všetkých procesov
a systémov lyofilizátora. Medzi základné vlastnosti tohto softvérového rozhrania patrí:
-
Riadenie procesu pre ručné a/alebo plne automatizované procesy sušenia
-
Vizualizácia všetkých kľúčových hodnôt a častí systému
-
Protokolovanie procesu (dáta merania a audit trail)
-
Dokumentácia procesu
-
Zálohovanie a obnova dát
-
Správa programov a receptov lyofilizácie
- Správa užívateľov
Softvér LPCplus bol vyvinutý v súlade s ustanoveniami predpisu 21 CFR časť 11
amerického úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), pokiaľ ide o dáta
uložené v elektronickej podobe a elektronické podpisy.
LPCplus možno použiť s rôznymi radičmi (vrátane LSCplus a Siemens PLC)
a beží pod rôznymi operačnými systémami pre PC.
Ukážky vybraných dialógových okien riadiaceho softvéru LCSplus SCADA System
spoločnosti CHRIST sú na obr. 11 a 12.
Obr. 11
- Grafické zobrazenie stavu systému LCSplus SCADA Sytem spoločnosti CHRIST (Nemecko)
Obr. 12
- Určenie eutektických bodov LCSplus SCADA Sytem spoločnosti CHRIST (Nemecko)
Popularita lyofilizácie má v dnešnom globalizovanom svete stúpajúcu tendenciu
a to vďaka neustále sa zvyšujúcemu tlaku na dobu skladovateľnosti (expiráciu)
a efektivitu ďalšieho spracovania (použitia) mnohých materiálov. Dlhodobo má
svoje pevné miesto vo farmácii a potravinárstve, kde významnou mierou prispieva
nielen vo vlastnej výrobe, ale aj v predĺžení expirácie a možnosti spätnej
rekonštrukcie pôvodných výrobkov (napr. sušené plodiny). Lyofilizované potraviny
si okrem trvanlivosti zachovávajú v ďaleko väčšej miere svoje pôvodné nutričné
asenzorické vlastnosti. Okrem potravinárstva a farmácie by bolo chybou nespomenúť
aj biologické a medicínske odbory, kde mnoho preparatívnych a archivačných
postupov by bez lyofilizácie nebolo dnes vôbec realizovateľné. Trochu prekvapivou
oblasťou je aj umenie, a to najmä v podobe reštaurácie umeleckých predmetov.
S masívnym rozvojom inštrumentácie v analytickej chémii za posledných pár
desiatok rokov si lyofilizácia vybudovala už svoje pevné miesto aj v príprave
vzoriek v početných analytických laboratóriách. Napríklad v hydrologických
laboratóriách pri spracovaní kalov a pôd je lyofilizácia ťažko zastupiteľným
pomocníkom. V posledných rokoch, keď dochádza k masívnemu rozvoju odborov,
ktoré pracujú s nanomateriálmi a nanoštruktúrami, sa lyofilizácia objavuje
stále častejšie ako nielen laboratórna, ale aj priamo výrobná metóda na
prípravu nanoštrukturovaných materiálov.
Neprekvapí, že aj tak principiálne jednoduchá metóda, ako je lyofilizácia,
v dnešnej dobe doznala obrovského inštrumentálneho pokroku, kedy je tak
možné uspokojiť potreby rôznych aplikačných využití a meradiel, nevynímajúc
najnáročnejšie oblasti, ako sú farmácia, potravinárstvo, biológia a medicína.
Z trendov, ktoré možno v jednotlivých odboroch vysledovať, možno v budúcnosti
očakávať, že využitie lyofilizácie sa bude rozrastať a možno bude tento proces
aj súčasťou každodenného života a to nielen u odbornej verejnosti.
David Petráš (
petras@pragolab.cz
)
Nenechajte si ujsť ďalšie zaujímavosti
- Thermo Scientific SMART chromatografické striekačky
- LC-MS/MS kvantifikácia voľných metanefrínov v ľudskej plazme pre klinický výskum
- Kvantifikácia ôsmich antimykotík v ľudskej plazme pomocou kvapalinovej chromatografie - tandemovej hmotnostnej spektrometrie pre klinický výskum
- Biopsia dychu pomocou technológie GC-Orbitrap – neinvazívny prístup k odhaleniu choroby?
- Ultrazvuková pasterizácia omáčok, džúsov a nápojov